fbpx

Австрийски журналист вбеси Путин – уличи го в лъжа

kremlin.ru

Преди официалното си посещение в Австрия руският президент Владимир Путин даде интервю за австрийския телевизионен канал ORF. Въпросите на водещия Армин Волф се оказаха по-остри, отколкото тези, с които е свикнал, посочва Би Би Си, цитирана от News.bg. Волф уличи Путин в лъжа по отношение на Крим и разследването на сваления над Донбас МН 17.
Руският президент не даде директен отговор на въпроса дали би настоявал по същия начин за „самоопределение“ (както в случая с Крим – б.р.), ако ставаше дума за Дагестан, Чечня или Ингушетия – да се отделят от Русия или да си си създадат ислямски халифат. Той репликира, че и на Запад не биха искали създаването на ислямски халифат в Русия.

Би Би Си цитира откъси от интервюто.

През 2014 г. беше свален полет MH17 над Украйна, загинаха 290 души. Международната следствена комисия заяви преди няколко дни, че самолетът е свален от ракетна система на руската армия, че това е бил конвой от Русия, който е пристигнал при сепаратистите в Източна Украйна. Има видео, има телефонни разговори и десетки свидетели. Вие вече година твърдите, че това не отговаря на истината, но практически никой не вярва на думите ви. може би след толкова години следва да признаете, че сепаратистите в Източна Украйна са използвали руско оръжие, за да извършат това ужасно престъпление.
Искам да отбележа, че и двете страни в конфликта – и украинската армия, и дори украинските националистически батальони, които не се подчиняват на никого, освен на лидерите си, и донбаската милиция, въоръжените формирования на Донбас – те всички използват оръжие съветско и руско производство. Всички. И едната, и другата страна имат оръжия, включително всякакви различни комплекси: и стрелково оръжие, и авиация, и комплекси за борба с авиацията. Всичко това руско производство.

Но сега вече всички знаят точно за каква ракета става дума – ракета от комплекс „Бук“. Била е бригада на руската армия от Курск. Установено е със сигурност, но въпреки това отричате. Не трябва ли да признаете, че ракетата действително е руска? Не трябва ли да официално признаете, че Русия е въоръжавала бунтовниците в Източна Украйна?
Ако имате търпение да ме чуете докрай, ще узнаете моята гледна точка по този въпрос, става ли? Та вече казах, че и двете страни използват оръжие руско производство, и на въоръжение в руската армия има точно такива системи, за каквито говорят експертите, произведени вероятно в Съветския съюз или в Русия. Това първо. Второ, не допускат руски експерти до разследването, не се приемат нашите аргументи, никой не иска да ни слуша в тази комисия. И обратно, украинската страна, която е заинтересована от резултатите на това разследване, е допусната до това разследване. А тя като минимум носи отговорност за това, че в нарушение на международните правила на Международната организация за гражданска авиация не е забранила преминаването над зоната на конфликта…

Но какъв интерес имат Холандия, Австралия или Малайзия да стоварят вината върху Русия, ако ракетата не е била руска, на руските въоръжени сили?
Не, ние не мислим така, нашата гледна точка е друга. Вие сега изброихте страните, които като чели смятат, че това е руска ракета и че Русия има общо с тази ужасна трагедия. Трябва да ви разочаровам и да ви огорча. Съвсем наскоро официални лица от Малайзия заявиха ,че не виждат руска следа в това ужасно трагично събитие, че нямат доказателства за руско участие.

Много хора не вярват на руските аргументи. Преди години в Крим вие твърдяхте, че знаменитите „зелени човечета“, бойците в зелени униформи без отличителни знаци, са местни сили за самоотбрана. След време изведнъж се изясни, че са били представители на руската армия, макар че го отричахте. Защо да ви вярваме сега?
Там винаги е имало руска армия. Искам, разбирате ли, да не повтаряте някои неща механично, а да вникнете в това, което е ставало. В Крим винаги е имало руска армия. Там имаше наш военен контингент.
Секунда, дайте ми да кажа! Вие искате през цялото време да задавате въпроси или искате да чуете отговорите ми?
И първото, което правихме, когато започнаха събитията в Украйна… А за какви събития става дума? Сега аз ще кажа, а вие ще кажете дали е така или не е. Това е въоръжен антиконституционен преврат и завземане на властта. Да или не? Вие можете ли да им кажете?

Не съм експерт по украинската конституция.
Няма нужда да сте специалист по Украйна, трябва да сте просто специалист по право, по конституционно право на която и да е страна.

Бих искал да говорим не за украинската политика, а по-скоро за руската. Хайде да ви попитам по друг начин – какво трябва да стане, за да върне Русия Крим на Украйна?
Не, не може да има такива условия.

Чиста провокация на „журналиста“

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Блиц Новини
Пълен обрат с Вики след „Ергенът”: Прави много пари от прякора Цър-пър

кадри bTV, Инстаграм/Виктория Асенова Ако Алек ми беше дал роза в последния епизод, щях да му я откажа, това заяви Виктория Асенова, която напусна „Ергенът” след като се превърна в най-обсъжданата участничка този сезон. Тя направи това изказване в подкаста „Надкаст”, където стана ясно, че вече е започнала да капитализира …

Блиц Новини
Илия Луков разтърси ефира на БНТ с баладата за Гунди и Котков

кадри БНТ Народният певец Илия Луков разтърси с емоция студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов. Той дойде за интервю, което много бързо се превърна в мини концерт. Луков изпя три песни, като първата беше легендарната балада за Аспарухов и Котков. Певецът не спести нищо от емоцията, която му …

Блиц Новини
Пилот накара Ники Кънчев да онемее в „Стани богат“

Кадри: бТВ Станислав Кертиков продължи по емоционален начин блестящата си игра в „Стани богат“ тази вечер. След като се настани отново в стола на богатството, пилотът на самолет успя да докосне сърцето и душата на Ники Кънчев с признанието защо е решил да участва в телевизионната игра по бТВ. „Тук …

error: Content is protected !!